Sådan lever du sundere

Forhøjet blodtryk og højt kolesteroltal er årsager til hjerte-kar-sygdomme. Begge dele kan ofte ændres ved at ændre livsstil.

Ved hjælp af sund kost, nok motion og gode sociale relationer kan du reducere din risiko for at få en hjerte-kar-sygdom. Hvis du ryger, eller har et for højt alkoholforbrug, kan du få hjælp til at kvitte din usunde vane, der skader dit helbred. Her finder du inspiration til, hvordan du får et godt liv med bedre livskvalitet til gavn for krop og sjæl.

Undgå eller kvit rygning

Et liv uden tobaksrygning er godt for dit hjerte. Rygning øger nemlig din risiko for en blodprop i hjertet og åreforkalkning. Et ud af fire hjerte-kar-tilfælde er relateret til rygning. Gør det til din hjertesag at kvitte rygning. Undgå også passiv rygning, da det øger din risiko for en hjertesygdom med 20-30%.

Få hjælp til rygestop

Det er god og gratis hjælp at få, hvis du ønsker at blive røgfri. Få gratis rådgivning hos Stoplinien på 80313131, og find rygestoptilbud nær dig på stoplinien.dk. Hent også app’en ”E-kvit”, der tilbyder hjælp til at blive nikotinfri eller røgfri.

Rygeophør giver straks fordele for helbred

Det kan altid betale sig at stoppe med at ryge. Uanset alder eller antallet af år, du har røget. Mærk positiv forskel på hjerte og kredsløb umiddelbart efter dit rygestop.

1

Din puls, blodtryk og iltniveau bliver normal efter få timer.
2

Dine lunger renser sig selv efter et døgn. Din vejrtrækning bedres efter tre døgn.
3

Efter 1-2 år er risikoen for en blodprop halveret.
4

Efter 5-15 år er din risiko for en blodprop den samme som hos aldrig-rygere.